Dítě může na cukrovku i zemřít a nemocných rychle přibývá. Na co dát pozor?

Teprve šestiletá Amálka trpí diabetem 1. typu. Musí si proto nejen čtyřikrát denně píchat inzulín, ale i desetkrát za den měřit hladinu cukru v krvi pomocí glukometru, kterému proto říká upír. Podle endokrinologa a přednosty Pediatrické kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol Jana Lebla je stejná nemoc diagnostikována u dítěte každý druhý den. Rodiče by podle něj zpozornět, jakmile je dítě neobvykle unavené a začne se v noci znovu pomočovat. Navíc pokud se příznaky zanedbají, může vše skončit i smrtí dítěte hned na počátku nemoci.

Mezi veřejností více vnímám diabetes 2. typu, který postihuje zhruba 8 % české populace a vzniká zpravidla v dospělosti nebo ve stáří a velmi souvisí například s nadváhou nebo pohybovou aktivitu a řadí se mezi civilizační onemocnění. „Diabetes 1. typu je úplně jiný. Nejčastěji vzniká u dětí, dospívajících nebo mladých dospělých. Zpravidla jsou štíhlí a vzniká naprosto nezávisle na jejich vůli, konání, jídle nebo fyzické aktivitě, protože příčinou je to, že systém obranyschopnosti u těchto lidí najednou začne ničit vlastní buňky ve slinivce, které vyrábějí inzulín,“ uvedl pro Blesk.cz endokrinolog a přednosta Pediatrické kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol Jan Lebl.

Tento typ diabetu je méně častý, ale v podstatě pro svého nositele je mnohem závažnější, protože pacient bude nejen celoživotně dostávat inzulín, ale navíc s ním bude muset žít desítky let, a to s sebou nese i větší riziko pozdních komplikací, jako je například usazování nadměrného množství cukru, zejména v cévním systému. „To může později v průběhu dalších desítek let vést k poškozování některých orgánů. Patří mezi ně například ledviny, oči a velké cévy,“ upozorňuje Lebl.

Každý rok přibude až 200 dětí s diabetem 1. typu

Podle něj je v každé základní škole alespoň jedno dítě s touto diagnózou. „V současné době postihuje zhruba každé osmisté dítě v České republice a jeho četnost má tendenci mírně narůstat, a když jsme to počítali podle počtu nových případů, tak asi každý druhý den někde v republice dojde k diagnóze nového dítěte s diabetem,“ upřesnil Lebl s tím, že to znamená zhruba 180 až 200 nových malých pacientů za rok.

Rodiče by měli zpozornět, jakmile jejich dítě začne být jiné, než bylo předtím. „Vždycky se začne projevovat nadměrná žízeň, nadměrné množství moči. Voda se z těla ztrácí s tím, jak se z něj vytrácí glukóza. Dalším varovným signálem je to, že v noci začne vstávat kvůli čůrání nebo se jde napít,“ upozorňuje Lebl. Pokud jde o předškolní děti, může se u nich znovu objevit pomočování. Dalším příznakem je úbytek váhy a velká únava, která nemusí být vždy příznačným projevem.

Cukrovka 1. typu je vždy důvodem k okamžité hospitalizaci, protože jen v nemocnici lze dobře zahájit léčbu. „První dny jsou cílené k úpravě látkové výměny v těle. K tomu je nejlepší podávat inzulín v kapací infuzi spolu s dalšími látkami, které přispívají k nastolení její rovnováhy,“ informuje Lebl. Celkově to může trvat až tři dny. Poté se přechází k podávání inzulínu v injekcích a připravuje také takzvaný jídelní plán, protože principem léčby této cukrovky je znovu najít rovnováhu mezi inzulínem a jídlem.

Zanedbání počátečních příznaků může vést až k úmrtí

„Když výroba inzulínu v těle nefunguje, tak je zapotřebí tuto rovnováhu udělat uměle, a to je strašně těžké. Proto je tak důležité rozumět jídlu, proto je tak důležité rozumět fungování inzulínu, aby se ta rovnováha den za dne stále upravovala,“ popisuje Lebl s tím, že během těch několika málo dní se z rodičů a potažmo celé rodiny musí z „lajků“ stát specialisté na léčbu této nemoci. Pokud jde vše dobře, tak se snaží, aby do týdne mohlo dítě odejít zpět domů.

Pokud ale příznaky uniknou pozornosti nejen rodině, ale také lékaři, tak se stav nadále komplikuje a může dojít k rozvratu celé látkové výměny a takové dítě může v krajním případě skončit až v diabetickém kómatu. „To už je stav, který může ohrozit jeho život. Takže na cukrovku 1. typu lze velice vzácně zemřít už na jejím počátku,“ varoval na závěr Lebl.

(Blesk.cz, autor: Daniela Soukalová, 13.11.2016)

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/428969/dite-muze-na-cukrovku-i-zemrit-a-nemocnych-rychle-pribyva-na-co-dat-pozor.html?utm_source=blesk.cz&utm_medium=copy